Till Salu


KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

pionvallmo

Allmänt

är tanken med försäljning att dela gårdens överskott med andra. Vi producerar inte primärt för försäljning. Detta innebär att erbjudanden ofta är säsongberoende. Ibland finns det massor med ägg, under vintern är det bristvara. Honungen brukar vara slutsåld mot våren, ibland är det dålig redan till jul, beroende hur bina hade det – och  hur förkylda våra kunder är. Plantorna hittar du mest under senvåren, frön under vårvintern, i god tid för din egen förodling eller till hösten. Och så har vi naturligtvis hönsgödsel för trädgården. Så det finns alltid något som naturen erbjuder i samarbete med oss.

Hantverk finns året runt att köpa. Tovade inläggssulor och grytlappar till exempel, trasmattor i olika former och färger, halsband och knappar och – last not least – hemmagjorda tvålar.

Skinn, både kanin och fårskinn, finns ofta på lager. Samma gäller hornknappar. Fjäderörhängen och pulsvärmare är finns för tillfälle inte att köpa – det fanns inte tid att göra tillräcklig mycket hantverk. Men det borde alltid finnas något som kan fresta dig!

Du betalar kontant eller swish hos oss.

Ägg

Vi har ägg till salu av både höns och ankor efter tillgång.

Matägg eller avelsägg, det är du som väljer.

Avelsägg av hushållshönsen säljes för 12kr/styck.  Ankägg 20 kr/styck. Hämtas eller så står du för frakten. Kontakta oss i förväg – det finns kö ibland.

Matägg hämtas, 30 kr. för 12 hönsägg eller för 6 ankägg

 

Gödsel

Där det finns djur finns också gödsel. För alla som gärna vill gödslar sin trädgård men ställer sig frågande till konstgödsel oller säckvis med kogödsel från affären har vi alternativ:
Torkad hönsgödsel. Du köper en lite påse med torrt hönsgödesl som du kan blanda med vatten  eller jord efter dina önskemål och säsong. Eftersom våra höns inte äter soja, majs eller hönspelletts kan du vara säkert att du inte tar hem några konstigheter. Och du slipper bära tunga säckar för du behöver bara en papperspåse full för den normala trädgården.
Har du lerjord eller en sandbacke och behöver mera organisk material att fylla på med rekommenderar vi en blandning av hö och halm med kanin- eller fårgödsel. Den här gödselvarianten säljes per säck eller släp.

Plantor och Frön

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

blommande rucola med omogna frökapslar

När jag lyckas med trädgården har vi ofta överskott på ungplantor, grönsaker och frön. Kom gärna och tittar runt vad som finns för tillfället då urvalet är olika beroende på säsong!

Just nu finns det frön av pionvallmo (bild ovan). Ungplantor av olika kryddor och blommor kommer att finnas senare under våren.

Säljes i plastkruka (plantor) eller påse (frön) för 15 kr/styck.

Honung

Det finns honung från den egna bigården samt honung från biodlarföreningen Hallstahammar till salu. Eftersom honungens samak, färg och konsistens beror på de plantor som bina besöker skiljer sig honung från olika platser och biodlare.
Biodlarföreningen Hallstahammar har sina kupor i fruktodlingen i Berg. Runtomkring är det jordbruk. Honungen är oftast ljust och fast med mycket klöver.
Januschkas kupor stor i Seglingsberg. Draget för bina där är en blandning från olika trädgårdar och allt som skog, vall och betesmarker erbjuder. Honungen är lite mörkare och inte så hård som Hallstahammars honung kan vara. Januschkas honung finns både ’naturell’ samt smaksatt med apelsin eller fänkål.
Pris: ca. 150 kr/kilo. Finns i glasburkar med 350, 500 och 700 gram.

Kycklingar

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

I år kommer vi att ha blandraskycklingar som dras upp som förstärkning till våran hushållsflock. Det finns inte mycket som är vackrare än en hönsskara i olika färger som går runt i trädgården och letar maskar och småkryp.

Priser mellan 50 och 90kr efter ålder.

Ällingar

Med myskankor är det är svårt att säga om en älling blir drake eller anka. De tydliga könstecken finns helt enkelt inte än. Så könsbestämmning görs efter bästa förmågan. Ungdjur ska flytta för 100 kronor/styck.

Kaniner

Våra gotlandskaninersvartbrokig säljes med genbanksintyg.  Avelspar kan sättas ihop eller sammanställas i samarbete med genbanker i närheten. Ungar säljes inte förran de är 10 veckor gamla men kan tingas i förväg.  Önskar du köpa en kanin till ditt barn så är det ändå du som vuxen som är ansvarig för dess välmående. Skulle dock allergi uppstår eller ditt barn tröttna på djuret kan du få lämna tillbaka kaninen.

Ungdjur kostar 300 kr inkl. genbanksintyg och skötselråd.

 

Svensk pälskanin, vilket också är en svensk lantras och klassad som utrotningshotad, kommer att finnas till salu för genbanker från och med våren 2016.

Skinn

Vi säljer skinn från våra egna kaniner och lammskinn som vi får av olika fårägare som inte vill eller kan ta tillvara dem.

Kaninskinn finns i två olika storlekar och för olika ändamål. Styvare skinn för t.ex. sittunderlag  och mjuka för syning av vantar, mössar, pulsvärmare osv. Mycket olika färger eftersom gotlandskaniner kan ha vilken färg som helst.

Priser: 100 eller 120 kronor/styck.

Lammskinnen är beredda med ekologisk garvning vilket gör att vita skinn får en lite bärnstenfärgade ton. Fördelen med denna metoden är att man slipper gifter från garvningen nära kroppen eller i sängen/favoritfåtöljen. Dessutom är skinnen tvättbara i maskin. Nackdelen: Det är inte gratis. Priset sätts efter storlek och varierar just nu mellan 780 och 880 kronor för ett skinn..