Kaniner


Finns det inga ’vanliga’ kaniner någonstans?

Så undrade vi när jakten på ’riktiga’ bondkaniner började 2002. Det vimlade äv dvärgkaniner i alla möjliga färger och varianter men men.. skulle man ha sådana till mat?  Vad hände egentligen med gammelmorfars kaniner som han hade före och under kriget?  Vart tog alla kaniner vägen? Det verkade bara finnas dvärgkaniner på ena och utställningskaniner på andra siden.Tricolor2010

SEDAN hände det, vi upptäckte Gotlandskaniner.  Om denna svenska lantras har det skrivits mycket så det behöver vi inte upprepa här. Den intresserade är hänvisat till Föreningen Gotlandskaninen och föreningens fantastiska hemsida. Vi värdesätter Gotlandskaniners utseende med alla roliga färger och deras nyfikenhet. Man kan alltid vänta sig överraskningar med dessa krabater!

Sedan 2003 finns alltså gotlandskaniner hos oss och vi hjälper till att bevara rasen genom arbetet som genbank.  Försök med andra kaninraser var inte särskilt givande för oss, förutom en korsning med fransk vädur som såg ut som makro-gottisar. Dock visade det sig att det blir krångligt att hålla reda på renrasiga och blandrasdjur när bara storleken skiljer ’djuren’ till utseendet. Samtidigt blev fullvuxna blandisar för stort för våra behov, så vi fortsatte inte med det. Annars hade vi om 40 år kanske avlat fram en egen lantras???

Just nu består genbanken av sju könsmogna honor och årskullar plus tre avelshanar.

 

Avelshonan Voila

 

Från och med sommaren 2015 finns det också ett avelspar av rasen Svensk Pälskanin på gården. Denna ras blev godkänd 1923 och har sedan dess avlats för kött och den fina pälsen. Alla djur är svarta med vita stickelhår – i storleken som Gotlandskaniner, men i sättet verkar pälskaninerna mycket lugnare. Antalet djur har sjunkit sedan ett antal år tillbaka och är nere till under 100 djur. Så vi är extra glada att kunna hjälpa till att bevara denna stark utrotningshotade ras.