Fjäderfä


När man tittar på andras hemsidor hittar man ofta långa rasbeskrivningar av djurslagen som hålls. Därför har vi bestämt att inte göra så. Informationen om vikt och härstammning finns för många raser lätt tillgängliga på nätet – den som vill dyka djupare in i ämnet hittar säkert all önskat information utan att vi skriver av från böcker eller lexikon. Så det blir korta beskrivningar här och mera personliga tankar kring de enskilda raserna.

Hedemorahöns

 En svensk lantras med låååånga anor. Anpassad till lite tuffare klimat och tack vare en del entusaister inte längre hotad som ras. Många olika färger vilket gör det enkelt att skilja individer i flocken och är vackert att se på när de sprider sig i trädgården. Goda födösökare med alla instinkter som ska finnas hos hönor utan att de är nervösa. Fina ljusbruna ägg och rätt så ruvningsbenägna hönor som vakta äggen och kycklingarna med näbb och klor .. bokstavligen.

Wyandottehöns

Om Wyandottehöns har det skrivits massor och rasen är populär som utställningsras som finns i många olika färger och de flesta varianter har även framavlats som dvärgvariant.

Vi håller den ursprungliga typen: svart-silver randade Wyandotte som stor lugn kombinationsras som ger många ljusbruna ägg och fina slaktkroppar. En del av hönorna ruvar och blir bra mödrar som tar väl hand om äggen och sedan även försvara kycklingar.

Blandrashöns

 Tja, vad ska man säga om blandrashöns?? De är lika vackra och lika glada som rashöns men av en konstig anledning inte lika populära som renrasiga djur. Våran blandisgrupp består av djur från ovan nämnda raser plus några andra till som Australorpington, Maran, Faverolle, Isbar. Och sedan blandningar av allt detta.
Det resulterar i en mycket färgglad hönsskara med stor variation i färg, storlek och temperament. Och en hel del unika ägg vilket är en del av tjusningen – med lite erfarenhet kan du se vilken höna som har lagt vilket ägg, vilket knappast funkar i rasrena grupper.

Myskankor

Mysanksgänget är gårdens PRO-gäng. Det småpratar mest lugnt men ibland diskuteras ett het ämne medan man står i ring. Efter ett tag lugnar det ner sig igen och alla går tillsammans iväg för ett gemensamt bad eller fikastunden. Sedan sitter man gemensamt i skuggan och ser på hur hönsen flaxar runt och ställa till det.
Just nu leds gruppen av ungdraken ’Junior’. Hans första ungar väntas med spänning!