Bin


Att bli med bin

 

Detta var nog ett av de roligaste kapitlen när gården utbygdes.

Själva beslutet att ta steget och verkligen köpa ett samhälle kom rätt plötsligt efter tanken hade legat länge på sparlågan i bakhuvudet. Vi såg en annons där ett samhälle och en komplett utrustning var till salu – hyrde släp och körde iväg 🙂

Första biåret hade jag en mentor vid min sida som fick rycka ut när första svärmen satte sig under trädgårdsparasolen och annars hjälpte mig att gå igenom bina, leta drottning, lista ut nödvändiga åtgärder. Sedan kom första slungning och livet var sött och att vara biodlare det bästa som fanns.  Hallonen blev enorma detta år och våra äpplen jämnare och finare än någonsin. Jag tyckte att det var det bästa jag hade startat i mitt liv.

Redan följande året kom varoakvalstret till området och biodling blev mer komplext. De senaste åren har vinterförluster av samhällen varit tuffa och sommrarna ovanliga. Torra heta somrar försvårar lika mycket för bina som för mycket regn och en del biodlare i närheten överväger att lägga ner totalt efter sista årens motgånger. Klimatförändringar och gifter gör det så svårt för dessa ovärderliga medhjälpare att klara sig.